poniedziałek, 03 października, 2022

Info Witaminy

Właściwości witaminy i źródła C

Witamina C należy do witamin, które organizm musi otrzymywać z pożywieniem. Dzięki jej obecności w organizmie prawidłowo funkcjonuje nasz układ odpornościowy. Jest witaminą, która niszczy wolne rodniki, które są szkodliwymi produktami pozostającymi w organizmie po zakończeniu procesu przemiany materii. Tę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminę zawierają w dużych ilościach warzywa i owoce, przede wszystkim świeże. Znaczną ilość witaminy C zawierają także warzywa i owoce poddane właściwej obróbce kulinarnej.
Wśród dostępnych w Polsce w ciągu całego roku warzyw największą ilość witaminy C zawierają ziemniaki. Wprawdzie są owoce i warzywa zawierające jej więcej od ziemniaków, jednak są one dostępne sezonowo. Do bardzo bogatych w witaminę C, ale dostępnych tylko sezonowo owoców, należą czarne porzeczki. W okresie lata, kiedy dojrzewają starajmy się jeść je codziennie. Dobrym źródłem witaminy C jest także czerwona papryka i dostępna przez cały rok natka z pietruszki. W zimie zapotrzebowanie na witaminę C może pokrywać kiszona kapusta.