Właściwości witaminy i źródła C
- 430 Views
- Redaktor volleytorun.pl
- 19 stycznia 2019
- Info Witaminy
Witamina C należy do witamin, które organizm musi otrzymywać z pożywieniem. Dzięki jej obecności w organizmie prawidłowo funkcjonuje nasz układ odpornościowy. Jest witaminą, która niszczy wolne rodniki, które są szkodliwymi produktami pozostającymi w organizmie po zakończeniu procesu przemiany materii. Tę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminę zawierają w dużych ilościach warzywa i owoce, przede wszystkim świeże. Znaczną ilość witaminy C zawierają także warzywa i owoce poddane właściwej obróbce kulinarnej.
Wśród dostępnych w Polsce w ciągu całego roku warzyw największą ilość witaminy C zawierają ziemniaki. Wprawdzie są owoce i warzywa zawierające jej więcej od ziemniaków, jednak są one dostępne sezonowo. Do bardzo bogatych w witaminę C, ale dostępnych tylko sezonowo owoców, należą czarne porzeczki. W okresie lata, kiedy dojrzewają starajmy się jeść je codziennie. Dobrym źródłem witaminy C jest także czerwona papryka i dostępna przez cały rok natka z pietruszki. W zimie zapotrzebowanie na witaminę C może pokrywać kiszona kapusta.

- 10 stycznia 2021
Czy jabłecznik jest szkodliwy ?
- 9 października 2020
Trening w domu bez sprzętu
- 6 sierpnia 2020
Właściwości kaszy bulgur
- 24 czerwca 2020
Czy jabłecznik jest szkodliwy ?
Trening w domu bez sprzętu
Właściwości kaszy bulgur
Street workout – jak zacząć?
Dieta katogeniczna dla kogo jest ?
Stawy a trening
Suplement zdrowia co to jest ?
Ćwiczenia aerobowe które najlepsze i dla kogo ?