Właściwą nazwą witaminy B17 jest amigdalina. Związek ten wykazuje wręcz sensacyjne właściwości, niezwykle pożądane przez współczesne społeczeństwo, które prześladuje widmo coraz powszechniejszej choroby nowotworowej. Już w latach 20. XX wieku Ernst Theodore Krebs, ogłosił ją skutecznym lekarstwem na raka, choć jednocześnie zaznaczył jej toksyczne właściwości. Jego syn wyłonił właściwą witaminę B17, pracując nad zawartą w roślinnych pestkach amigdaliną: usiłując stworzyć związek bezpieczny i możliwy do stosowania przez ludzi. Choć nowoczesne badania naukowe nie potwierdziły wniosków Krebsa sprzed niemal stu lat, zwolennicy zdrowej żywności powołują się wciąż na to odkrycie i zachęcają do jedzenia roślinnych nasion, zawierających amigdalinę. Ostrzeżenia przed toksycznością tego mikroelementu skłaniają zaś do przestrzegania, by nie przesadzać z ilością spożywanych w całości owoców. Wciąż żywe przekonanie o antyrakowym działaniu pestek sprawia, że jest to jedna z niekonwencjonalnych metod leczenia choroby, która regularnie zbiera pokłosie wśród współczesnych ludzi.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Info Witaminy (59)
- Wiedza o witaminach na wyciągnięcie ręki (11)
- druk (1)