Dlaczego warto jeść ciecierzycę
Ciecierzyca należy do roślin strączkowych. Jest popularna w kuchni azjatyckiej, do kuchni polskiej wchodzi bardzo powoli. Wypada się z tego cieszyć, gdyż jest to roślina wyjątkowo cenna pod względem składników odżywczych. Ciecierzyca to roślina wyjątkowo bogata w łatwo przyswajalne przez organizm białko.
Przyswajanie zawartego w ciecierzycy białka ułatwia łączenie jest z ryżem lub z kaszą. W ten sposób organizm łatwiej przyswoi nie tylko białko, ale także pozostałe składniki odżywcze, które kryją się w ziarnach ciecierzycy. Do składników tych należy między innymi potas. Ze względu na obecność potasu, który obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu warzywo to powinno być stale obecne na talerzach osób z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu. Oprócz tego ciecierzyca dostarcza dużych ilości kwasu foliowego, magnezu, żelaza i cynku.
Do niedawna ciecierzycę jadali tylko wegetarianie. Odkąd lepiej zostały poznane substancje zawarte w niej można polecić ją osobom z anemią i kobietom w ciąży.
Ostatnie wpisy
Most Used Categories
- Info Witaminy (59)
- Wiedza o witaminach na wyciągnięcie ręki (11)
- druk (1)